About

Em dic Victòria Peñafiel i visc en un cinquè pis, amb el meu company de batalla i tres petites feres carregades de testosterona.

Al menjador de casa hi entra molta llum. Gairebé sempre és indirecta, excepte a l’estiu, que sembla una torradora. Aquí és on fem vida: on esmorzem, dinem i sopem; on seiem per dormitar una estona; on xerrem i on ens abracem. També és el lloc on juguen els meus tres fills; on munten les seves construccions, on dibuixen, on miren la gran pantalla. I aquí mateix és on salten al sofà, on es persegueixen, on es peguen i es mosseguen, quan convé. El menjador és també el punt d’inici i el final de les seves corredisses pel passadís.

Es fa estrany el dia que la taula no està parada amb les estovalles, el pa fet a mà, amb algun got d’aigua o algun plat brut. I encara més estrany és que no hi hagi res per terra, a qualsevol hora del dia o de la nit. Si hagués d’ensenyar com visc a algú que no conec, molt probablement em faria certa vergonya mostrar el meu desordre particular. Per sort, el fet de posar-me darrere l’objectiu m’ha ajudat a saber veure petites parcel·les de bellesa dins del caos, i això és el que he intentat fotografiar intensivament en els últims anys, entre bolquers, farinetes i nits sense dormir.

El meu fill mitjà va passar una època en què qualificava les coses que li semblaven atractives de “xulo-xulo”. Però, essent com és ell, amb això de vegades no en tenia prou. I quan li comentàvem, “Què et sembla, és xulo-xulo?”, ell adoptava un posat tot seriós abans de deixar anar: “No, xulo-xulo no. Xili-xili”, com si calgués puntualitzar un greu error de matís.

Si em deixes, i si m’hi vols, m’agradaria entrar una estona dins de casa teva per donar-te una visió real, tangible, narrativa de la teva vida. On esmorzes, què sols cuinar, com fas la becaina. Què feu tu i la teva família un dissabte al matí. O a la tarda. Sense posar, sense somriures forçats, sense direcció artística ni maquillatge. Només tu i els teus, en el teu ambient, envoltats de les vostres coses, fent la vostra. I que us en quedi un record ben xulo-xulo. I xili-xili.

Si em busques, em pots trobar per correu, a Facebook, Formspring

xulo-xulo-xili-xili-about-victoria-peñafiel